Als onderdeel van onze challenge hebben we een bezoek gebracht aan Leafcloud, Nederlands meest duurzame cloud hostingpartij, althans, bij mijn weten en op dit moment.
Naast het efficiënt bouwen en compact houden van je website is de hosting een belangrijke factor in het energie verbruik van je website. Leafcloud levert CO2 negatieve cloudhosting. Anders gezegd, door te hosten bij Leafcloud stoot je geen CO2 uitstoot EN voorkom je CO2 uitstoot elders.
CO2 negatief hosten maakt Leafcloud mogelijk door:
- de servers in te bouwen in flatgebouwen,
- de restwarmte die de servers produceren op te vangen en
- deze warmte aan de bewoners van de flat aan te bieden.
De stroom die gebruikt wordt komt van een hernieuwbare energiebron. Eigen zonnepanelen of een windturbine op de flat zelf kunnen hieraan meeleveren. Op dit moment wordt ongeveer 75% van de restwarmte die de servers uitstoten hergebruikt voor warm tapwater. Daar is zowel in de winter als zomer behoefte aan!
Jouw website gaat dan het gas besparen wat mensen hadden gebruikt om te douchen dankzij de restwarmte van de met groene energie aangedreven servers. CO2 negatief! Hoe cool! Of juist hot?! In ieder geval duurzaam.
Ook duurzaam is het gebruik van reeds bestaande gebouwen in plaats van weer een weiland op te offeren voor een nieuw datacenter.
Aan alle architecten van Nederland: wat hebben jullie nodig om vanaf nu standaard een plekje in te bouwen voor servers die de flat gaan verwarmen?
Op de foto’s van links naar rechts, boven naar beneden:
1) de werkplaats waar innovaties worden gemaakt en getest vlnr Nico, Nathan, Niek en David,
2) water verwarmd door een server tappen,
3) Leafcloud CEO en co-founder David die ons een lesje leert
4) een van de boilers in een flat die warm water levert aan de bewoners, verwarmd door de servers van Leafcloud.