Internet. We kunnen niet meer zonder. Het is een van de bouwstenen van de samenleving anno 2021. De keerzijde is echter wel een enorme ecologische voetafdruk van het internet. Ben je verbaasd? We maken deze complexe puzzel graag inzichtelijk voor je.
Klik hier voor 5 tips om website groen te maken. (PDF 366kb)
Websites staan in een datacenter. Via een netwerk wordt de data verstuurd naar jouw apparaat.
- Zowel het datacentrum, het netwerk als jouw apparaat gebruiken energie. Schatting is 416.2TWh jaarlijks elektriciteitsverbruik (bron: websitecarbon.com); jaarlijks 3x zo veel als heel Nederland.
- De servers in het datacentrum worden zo warm dat ze gekoeld moeten worden met water. Dat is jammer omdat momenteel bijna geen datacentrum de restwarmte hergebruikt. Een gemiste kans om duurzamer om te gaan met ons schaarse drinkwater.
- Door continue technologische innovatie van o.a. smartphones, laptops en servers worden steeds opnieuw kritieke grondstoffen gedolven. Helaas geldt hiervoor OP=OP waardoor we rekening moeten houden met verdere geopolitieke spanningen.
Deze keerzijde raakt ons als initiatiefnemers achter de Groene website challenge en we willen onze verantwoordelijkheid nemen hier iets aan te doen.
Daarom hebben we een praktische methode gevalideerd om energieverbruik en daarmee de CO2 voetafdruk van internetgebruik te kunnen verlagen. Deze hebben we samengevat in een leidraad Groene websites. In een aantal blog artikelen hebben we hierop inhoudelijke diepgang aangebracht.
Hosting. Check of een hosting partij met duurzame energiebronnen werkt. Idealiter wordt ook restwarmte hergebruikt. Check hier een lijstje met hostingpartijen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ben je website professionals, online marketeers of ondernemers en wil je nu aan de slag met een duurzamer internet? Wij hebben 5 take-aways die we je graag meegeven:
- Caching geheugen. Des te groter deel van het datagebruik via het caching geheugen loopt, des te minder data van het datacenter gestuurd hoeft te worden naar je apparaat bij een herhaalbezoek aan je website, dus des te duurzamer.
- Afbeeldingen en video optimaliseren. Dit zijn de grootste energievreters op websites die wij tijdens de challenge tegengekomen zijn. Check ons blog artikel met praktische tips daarover.
- Mobile first. Smartphones hebben een lager energieverbruik en een lagere CO2 uitstoot bij de productie dan laptops of desktops. Mobile first is dus duurzamer.
- Resultaat is niet alleen duurzamer maar je zult ervaren dat de genomen acties voor veel websites ook resulteren in betere SEO en website performance.
Oh ja, ben je benieuwd hoe groen jouw website is? Doe een quick scan op websitecarbon.com
Wij zijn trots dat groenewebsitechallenge.nl lekker groen scoort op deze scan.
Initiatiefnemers:
René Voorberg | De Beelddenkers
Nico Bonnet | Duurzame datareis
Nathan Waelkens | bitless.nl
Massim Knaapen | Forest.host